8 iunie: Ziua mondială a oceanelor (ONU)

Foto: Cristian Corvin Palcau

Sărbătorită în fiecare an la 8 iunie, Ziua mondială a oceanelor are rolul de a reaminti importanţa pe care o au oceanele asupra planetei şi a speciei umane. Tema pentru 2023, dedicată acestei zile, este „Planet Ocean: tides are changing” („Planeta Ocean: mareele se schimbă”), potrivit www.un.org.

Naţiunile Unite marchează această zi printr-un eveniment hibrid, ce se va desfăşura la sediul ONU din New York şi va fi transmis în direct. Găzduit de Divizia pentru Afaceri Oceanice şi Dreptul Mării a Oficiului pentru Afaceri Juridice al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în parteneriat cu organizaţia nonprofit Oceanic Global, evenimentul de anul acesta va pune în lumină modul în care putem lucra împreună pentru a asigura sănătatea şi bunăstarea oceanului.

Ziua mondială a oceanelor a fost instituită la 8 iunie 1992, cu prilejul summitului Naţiunilor Unite de la Rio de Janeiro. În baza rezoluţiei adoptate de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial de Organizaţia Naţiunilor Unite, urmând a fi sărbătorită în fiecare an la 8 iunie.

Oceanele reprezintă fundamentul vieţii pe Pământ, ele facilitând legătura între oameni de pe întregul mapamond. De asemenea, generează cea mai mare parte a oxigenului, absorb o mare parte din emisiile de dioxid de carbon, asigură hrană şi nutrienţi şi reglează clima.

În ultimii ani, ziua mondială a oceanelor a fost marcată având ca teme: „Revitalization: collective action for the ocean” – 2022; „The Ocean: Life and Livelihoods” – 2021; „Innovation for a Sustainable Ocean” – 2020; „Gender and the Ocean” – 2019; „Preventing plastic pollution and encouraging solutions for a healthy ocean” – 2018; ”Our oceans, our future” – 2017; „Healthy oceans, healthy planet” – 2016.

Sursa: agerpres.ro

Distribuie informația
Alte știri