”Călătorește civilizat și în siguranță cu trenul, tu și bicicleta ta !” Premieră în Bihor

30 de bicicliști au călătorit cu trenul într-un mod inedit pentru a participa la primul brunch tradițional în județul Bihor. Sub sloganul ”Călătorește civilizat și în siguranță cu trenul, tu și bicicleta ta !” Interregional Călători și Aventura Trekking au organizat o ieșire în natură, în zona Bratca, pe Valea Crișului până la biserica de lemn din localitate, ocazie cu care pasionații de cicloturism au putut să-și transporte bicicletele în siguranță.

Cu ajutorul unor suporți speciali, reglabili monați în automotoarele companiei feroviare bicicletele au fost transportate fără să-i încurce pe ceilalți călători. ” Suporturile de bicicletă au fost confecționați de așa manieră încât permit călătoria în condiții civilizate și de siguranță atât a călătorilor cât și a bicicletelor. Îi anunțăm pe această cale pe toți posesorii de biciclete sau asociațiile de bicicliști că începând de duminică 24 iunie își pot programa/rezerva din timp legitimatiile de calatorie la numarul de telefon afisat pe site, a declarat Cristian Pușcău, director exploatare Interregional Călători.

Cu bicicleta la bisericile de lemn
După călătoria cu trenul care a durat mai bine de o oră turiștii au pedalat pe un traseu de 6 kilometri printr-o zonă pitorească din destinația ecoturistică Pădurea Craiului. Peisajul de poveste oferit de aria protejată a fost pe placul tuturor chiar dacă lunigimea traseului parcurs sâmbătă a fost una mai scurtă. La biserica de lemn din Valea Crișului, veche de peste 300 de ani au fost întâmpinați de tânărul preot paroh Nicolae Duluș. Acesta le-a prezentat oaspeților istoria lăcașului de cult, le-a vorbit despre tehnicile de construcție specifice culturii lemnului, despre programul iconografic prezent încă pe pereții de lemn ai bisericii. Potrivit preotului ”lăcașul de cult s-a păstrat în timp și datorită implicării comunității locale prin grija față de biserică și tradiții”. ”Iar acum prin includerea monumentului istoric în programe turistice, de genul cicloturism, brunch-uri traditionale, comunitatea va putea să-și valorifice mult mai bine serviciile”, este de părere părintele Nicolae Duluș.

Primul Brunch Tradițional în Bihor
După vizitarea bisericii de lemn turiștii au participat la primul brunch tradițional organizat în Bihor. S-a început cu sărățele de casă cu chimen, pâine de casă coaptă pe vatră, slănină din porc crescut la curte, caș de la stânele din zonă, legume și fructe de sezon, pălincă de mere. Brunch-ul a continuat cu o ciorbă tradițională și sarmale cu ”pisat”, iar la final spre deliciul copiilor au fost puse pe masă cornulețe de casă cu gem și cosulețe cu gem gătite proaspăt.. ”Am oferit vizitatorilor un meniu țărănesc specific bihorenilor, similar cu ceea ce pun sau puneau pe masa zilnic oamenii locului. Toate produsele au fost servite din farfurii din tărâțe, ecologice, pentru a încuraja turismul responsabil, iar cea mai mare parte a preparatelor sunt din gospodăriile localnicilor și gătite cu drag. Credem că îmbinarea acestor concepte cicloturism civilizat și brunch tradițional programate și incluse în programe turistice vor atrage turiștii. La ceea ce avem de oferit, nu avem cum să nu fim atractivi” a spus Gabriel Bonaciu de la AventuraTreking.

Excursia a continuat cu o plimbare lejeră pe biciclete până la gara din comuna Bratca. Bicicletele au fost așezate din nou în suporții pregătiți de angajații companiei feroviare, oferindu-le bicicliștilor tihna mult așteptată după o zi numai bună de repovestit.

Director Exploatare Interregional Călători, Cristian Pușcău Manager AventuraTrekking, Gabriel Bonaciu

Distribuie informația
Alte știri