Călătorie prin Roma Antică la Muzeul Țării Crișurilor

Muzeul Țării Crișurilor a găzduit ieri, 12 martie, vernisajul expoziției „Roma Antică. Civilizație și grandoare. Tehnologie civilă și militară”, premiată cu medalia de aur de către președintele Italiei pentru inovație culturală. Aceasta este o premieră în România, fiind rezultatul unei colaborări cu NiccolaiTeknoart din Florența (Italia). Expoziția conține reproduceri ale obiectelor inventate de romani și este însoțită de un film despre Imperiul Roman și prezentări 3D care demonstrează modul de funcționare ale unora dintre exponate.

„Este obligatoriu să învățăm și să înțelegem epocile istorice”, a precizat managerul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, în deschiderea expoziției. Acesta a mai subliniat că avem dea face cu o expoziție atipică, instituția pe care o conduce fiind deschisă înspre prezentări de acest gen. La eveniment a fost invitat prof. univ. dr. Mihai Bărbulescu, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, membru corespondent al Academiei Române, specialist în istorie antică. „Reproducerile au fost realizate cu toată acuratețea posibilă”, a declarat acesta. Profesorul a prezentat și unele dintre exponate: „Tabula Peutingeriana”, armura de gladiator, tăblița cerată (documente extrem de rare, 30 dintre acestea găsindu-se în Roșia Montană), instrumente de scos apă etc.

Expoziţia va putea fi vizitată până în 2 iunie 2019, conform programului muzeului (www.mtariicrisurilor.ro). Pentru a se evita aglomeraţia, grupurile (min. 15 persoane, max. 30 persoane) vor putea intra cu programare prealabilă la numărul de telefon 0259/706101, între orele 10.00-15.00. Preţul biletelor pentru expoziţia temporară Roma Antică este de: 8 lei – adulţi; 4 lei – elevi, studenţi, pensionari. Ghidajul (dacă se solicită): 5 lei/grup. Pentru restul expoziţiilor temporare din Muzeul Ţării Crişurilor preţul este de 8 lei şi 4 lei, iar pentru Vivariu de 6 lei şi 3 lei. Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. Persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.

Rebeca Opriș, Jurnalism I

Distribuie informația
Alte știri