Începe testarea gratuită a pacienților suspecți de COVID-19 în cabinetele medicilor de familie

Persoanele se vor putea testa gratuit pentru COVID-19 în cabinetele medicilor de familie. Decizia Guvernului a intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

Se vor putea testa doar cei care au suspiciune de infectare, potrivit definiției de caz stabilită de INSP. Nu va fi nevoie de prezentarea cardului de sănătate. Medicii de familie vor putea efectua activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2.

Sunt acceptați în program doar medicii de familie care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Ei vor putea achiziţiona testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Pentru fiecare testare realizată, medicii de familie vor primi 50 de lei pe persoană, ceea ce include contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecţie necesare testării. După prelucarea, ei vor fi obligați să introducă rezultatul în platforma CoronaForms, nu mai târziu de ora 24 a zilei în care a fost efectuat testul.

Activitatea de testare se va realiza în cadrul programului de lucru și vor beneficia de ea toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum şi persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore, între două testări succesive.

Pentru a efectua teste rapid, medicii de familie vor încheia un contract separat cu casa de asigurări în termen de zece zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.


Distribuie pentru prietenii tăi:
Alte știri