Maia Sandu va fi noul președinte al Republicii Moldova

Foto: adevarul.ro

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat duminică alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, devenind prima femeie președinte din istoria țării. Maia Sandu (48 de ani) devine șef al statului învingându-l pe actualul președinte, socialistul Igor Dodon, cu un scor de peste 57%.

„Am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor. În pofida crizei, în pofida neîncrederii față de instituții, în pofida unei campanii murdare, oamenii au ieșit la vot într-un număr foarte mare. Și aici în țară, și în diaspora. Oamenii au ieșit la vot pentru că le pasă. Oamenii vor ca vocea lor să fie auzită, oamenii vor să fie respectați, oamenii vor ca puterea să le ofere soluții la problemele lor,” a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu are 48 de ani, a studiat la Harvard şi a lucrat ca economist la Banca Mondială. A fost ministru al Educației în trei guverne și s-a remarcat printr-o serie de reforme, între care modernizarea manualelor școlare, și introducerea de camere de supraveghere în sălile de examen. În campania pentru prezidențiale, a pledat pentru un parcurs european al Moldovei, iar discursul ei s-a axat pe lupta anti-corupție.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale au fost numărate 99, 86% din voturi până la ora 7. Astfel Maia Sandu a câștigat detașat cu 57, 63% ( (938,390 de voturi), în timp ce socialistul pro-Moscova Igor Dodon a obținut 42, 37 % din voturi (689,980).

Prezența la vot a fost de 52,78% (1.650.131).

Distribuie informația
Alte știri