Trienala internaţională de pictură „Pătratul de argint”, la Muzeul Ţării Crişurilor

uzp bihor

Cea mai importantă expoziţie de artă contemporană din această parte a Europei va fi vernisată la Muzeul Ţării Crişurilor. Trienala internaţională de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint” a ajuns la a zecea ediţie şi este organizată de Galeria de Artă Modernă din Przemyśl (Polonia) începând cu anul 1993.

Trienala internaţională de pictură „Pătratul de argint” este o întâlnire a pictorilor din aceeași regiune carpatică, respectiv din cinci țări diferite – Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Ea beneficiază de patronajul Preşedintelui Republicii Polone, al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, al Conducătorului Provinciei Podkarpackie, al primarului oraşului Przemyśl, dar şi al celor mai importante galerii de artă poloneze din regiunile Rzeszów şi Krosno şi, din 2012, al celei din Kielce.

Parteneri sunt Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Galeria „Vychodoslovenska” din Košice şi Galeria „Sariśska” din Prešov (Slovacia), Academia de Arte Plastice din Liov (Ucraina), Muzeul „Modem” din Debrecen, Muzeul „Herman Ottó” şi Galeria de artă din Miskolc (Ungaria). Această a zecea ediţie a Trienalei a fost vernisată în 11 mai 2018, la Przemyśl (Polonia), după care a fost itinerată, conform tradiţiei, în oraşele poloneze Krasiczyn, Krosno şi Rzeszów şi apoi la Miskolc (Ungaria).

Deschiderea oficială a expoziţiei din Oradea va avea loc Vineri, 11 Octombrie, la ora 12:00, în sediul Muzeului Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A). Expoziţia va prezenta, dintre cele 99 de lucrări realizate de 70 de artişti plastici din Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria, un număr de 83 de creaţii. Trienala este un eveniment la care România participă începând din anul 2003, prin Muzeul Ţării Crişurilor, curator al expoziţiilor fiind criticul de artă Aurel Chiriac, directorul instituţiei muzeale.

Distribuie informația
Alte știri