Vizită în teren pentru dezvoltarea turismului în Munții Apuseni

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a efectuat o vizită în teren în Munții Apuseni, împreună cu președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), Adi Croitoru, șeful Direcției Silvice Bihor, Teodor Suciu, primarii comunelor din zonă și o echipă locală de speciliști în turism și fonduri europene.

Prima oprire a fost în comuna Dobrești, în zona Lacului Vida, unic în Europa datorită deversorului în formă de pâlnie. Împreună cu primarul comunei, Florin Copos, au fost analizate mai multe posibilități de dezvoltare și conservare a zonei. Două obiective sunt amenajarea unui camping și punerea în valoare a Peșterii Toplița, declarată arie protejată de interes național.

În comuna Căbești, alături de primarul Corina Ene, delegația a vizitat izvorul petrifiant din Valea Sohodol. Apa dizolvă calcarul, acesta se depune ulterior pe mușchi, lemne și frunze, căpătând un aspect de piatră. Consiliul Județean Bihor va începe demersurile ca izvorul să devină monument al naturii de interes județean.

Traseul a continuat în comuna Roșia, pe teritoriul căreia există un relief carstic bogat, fiind comuna cu singura peșteră cu cristale de calcit amenajată din Europa. O altă zonă vizitată cu potențial este Muntele Șes din comuna Șinteu.

În urma vizitei în teren am rămas cu câteva idei pe care vrem să le transformăm în proiecte concrete pentru județul Bihor. Vrem să dezvoltăm infrastuctura turistică din județul nostru, având în același timp grijă de natură. Printre obiectivele noastre se numără amenajarea de peșteri, campinguri, piste cicloturistice și combaterea ferigii care se extinde necontrolat, scoțând din uz pășunile.. Există și o linie de finanțare europeană care urmărește protejarea speciilor de plante și animale din ariile protejate”, a menționat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Distribuie informația
Alte știri