Zeci de localitati din Romania ar trebui sa organizeze alegeri locale. La Paleu se mai asteapta

32 de localităţi din România se află în situaţia de a trebui să-şi aleagă un nou primar la mai puţin de un an de la alegerile locale din iunie 2016. Cauzele sunt diverse: de la „migrarea” alesului într-o funcţie mai bună (deputat sau senator), până la cauze penale (condamnare la închisoare) sau naturale (deces).

Cea mai mare localitate rămasă fără primar este Craiova, unde Lia Olguţa Vasilescu, aleasă cu un procentaj covârşitor (peste 60%), a părăsit primăria pentru un mandat de deputat obţinut în decembrie 2016 (între timp a fost numită şi ministru al Muncii în Guvernul Grindeanu).

Si Bihorul ar trebui sa figureze pe aceasta lista cu comuna Paleu. In octomprie 2016, reprezentantul Guvernului in teritoriu, Claudiu Pop a dispus încetarea de drept a mandatului obţinut de edilul de la UDMR din aceasta localitate, ca urmare a unei condamnări penale pentru fals în acte publice. Somogyi Ludovic a primit la finele lui 2015 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendare dar si interzicerea anumitor drepturi, între care cel „de a ocupa o funcţie ori de a exercita o profesie sau de a desfăşura o activitate de natura celei de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii”.

Edilul de Paleu a atacat ordinul reprezentantului Guvernului in teritoriu dar instanta nu i-a dat castig de cauza. A intentat insa recurs, iar pana la finalizare Guvernul, conform legii nu poate organiza alegeri anticipate parţiale pentru poziţia de primar in localitatea bihoreana.

Distribuie informația
Alte știri