Vin’ la cultură. O expoziţie de artă naivă de origine controlată, la Oradea

Continuînd seria manifestărilor culturale organizate de un deceniu în Oradea, Asociaţia Artiştilor Naivi din România aduce anul acesta, la Salonul Vinurilor Millésime, o inedită expoziţie de artă naivă contemporană intitulată sugestiv „Vin’ la cultură” şi dedicată vinului, viţei de vie, strugurilor şi proceselor de fabricare a vinului.

Această expoziţie va fi un „eveniment în eveniment”, deoarece face parte dintr-o prestigioasă manifestare mai amplă, Salonul Vinurilor Millésime. Această premieră este posibilă cu implicarea fără cusur a Asociaţiei pentru Cultura şi Civilizaţia Vinului Millésime, precum şi a preşedintelui acesteia, prof. Dorin Popa.

Tema principală a acestei expoziţii este vinul, în toate… etapele lui, de la strugure la cramă. La fel ca arta, vinul, strugurii şi viţa au supravieţuit tuturor războaielor şi s-au dezvoltat odată cu omenirea. Şi vinul, ca şi arta, sînt făcute pentru socializare, nu pentru distanţare. De aici pînă la un eveniment exclusivist (nu prin rigori, ci prin misiune, aceea de a aduce vinul bun şi arta naivă printre oamenii pasionaţi) n-a mai fost decît un pas.

Expoziţia Vin’ la cultură, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, va avea vernisajul vineri 9 iunie, ora 17:00, la Salonul Vinurilor Millésime, Cetatea Oradea, corpul L. Expoziţia este cu vînzare şi va sta pe simeze până în 11 iunie. Toate aceste manifestări vor culmina cu ediţia a X-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, APTOR şi Centrul de Cultură al Judeţului Bihor.

Asociaţia Artiştilor Naivi din România, organizaţie cu serioase iniţiative de proiecte culturale, este o organizaţie profesională unică în România, dedicată exclusiv artei naive, iar expoziţia găzduită de Salonul Vinurilor Millésime face parte dintr-un amplu proiect de popularizare a acestui gen de artă, din ce în ce mai apreciată şi mai admirată la nivel internaţional. Scopul Asociaţei este să încurajeze, să susţină, să promoveze şi să descopere arta naivă contemporană românească ce oferă garanţia autenticităţii, să cultivăm artiştii naivi cu spirit novator, fie ei emergenţi sau consacraţi, să contribuim la ceea ce mîine se va numi patrimoniu.

Distribuie informația
Alte știri